Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Ιερά ασκητήρια Αγίων Μετεώρων-Ιερός Ναός Γενεσίου της Θεοτόκου



Ο Καστρακινός συγγραφέας Αθανάσιος Τσαγκαρσούλης αναφέρει για το εξωκκλήσι αυτό:
«Στους πρόποδες των βράχων και κοντά στο Μπάτοβα είναι κτισμένο το εκκλησάκι της Παναγίας. Μια φορά το χρόνο λειτουργεί στο Γενέθλιο της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου). Την ηρεμία του τοπίου τη διακόπτει, ιδιαίτερα την Άνοιξη, η ροή του νερού των παρακείμενων ρυακίων και το κελάηδημα του αηδονιού. Από το εκκλησάκι της Παναγίας πήρε την ονομασία μια σχετικά μεγάλη έκταση. Ιδιαίτερα, με το όνομα αυτό, είναι γνωστό ένα άπλωμα, μια κόχη καλύτερα που βρίσκεται στη ρίζα της ΝΔ πλευράς του μεγάλου λίθινου όγκου που ονομάζεται Πυξάρι. Ο χώρος αυτός δεν βρέχεται, διότι βρίσκεται στην κορυφή μιας οξείας γωνίας που σχηματίζει ο παραπάνω βράχος με το έδαφος».
Ο παλαιός ναΐσκος αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου σε υψόμετρο 320μ. ευρίσκεται στον προαύλιο χώρο των ιερών ασκητηρίων Αγίου Αντωνίου, Οσίου Γρηγορίου και Αγίου Νικολάου Μπάντοβα.
Στα μέσα του 19ου αιώνα ο Δαναός περιηγητής J.L.Ussing αναφέρει: «Ανεβαίνοντας πάντα ανάμεσα σε ανθισμένους θάμνους, έφθασα σε ένα μικρό εξωκκλήσι με το Γενέσιο της Παναγίας και στο χωριό Καστράκι».
Από το 1994 ο ναΐσκος είναι μετόχι της ιεράς μονής Αγίας Τριάδος με την υπ’ αριθ. 18/22.11.1994 πράξη του σεβ.μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ.Σεραφείμ και λειτουργείται πλέον τακτικότατα. Με επιστασία και κόπους του καθηγούμενου της Αγίας Τριάδος αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου Τέτσιου αναστηλώθηκε πλήρως και έγινε ένα χαριτωμένο εξωκκλήσι, ενώ εξωραΐστηκε και ο πέριξ χώρος.
Περιγραφή του ναΐσκου: Ο μονόχωρος πετρόκτιστος ναΐσκος της Παναγίας, καταλήγει ανατολικά σε ημικυκλική κόγχη. Η Αγίας Τράπεζα είναι εντοιχισμένη.
Ο ναΐσκος ανακαινίστηκε και καλλωπίστηκε με λιτό ξυλόγλυπτο τέμπλο δια χειρός του Καλαμπακιώτη Νικολάου Κύργια κατά το έτος 2004. Οι παλαιότερες φορητές εικόνες του τέμπλου ήταν έργα διαφόρων αγιογράφων. Ο Χριστός ήταν έργο του Καρδιτσιώτη αγιογράφου Γ.Παπαϊωάννου (1952), η Παναγία έργο της Παναγιώτας Γιαννακοπούλου (1972), ο Τίμιος Πρόδρομος «δια χειρός/Π.Ζαχαρή/Καρδίτσα» και δεξιά του Προδρόμου μια φορητή εικόνα με την Σταύρωση. Αριστερά της Παναγίας η Γέννησις της Θεοτόκου «δια χειρών / αδελφότητος Αβραμαίων / Νέα Σκήτη Δάμφη / Άγιον Όρος»/
Το έτος 2002 οι εν λόγω εικόνες αντικαταστάθηκαν με νεότερα έργα του αγιογράφου Εμμ.Ζαχαριουδάκη. 
Η αγιογράφηση του ναΐσκου πραγματοποιήθηκε σε τρία στάδια σε συνδυασμό με φορητές και επιτοίχιες τοιχογραφίες.
Η σχετική επιγραφή αναφέρει:
«ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΑΥΔΡΙΟΝ ΓΕΝΝΗCΕΩC ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΕΤΟΧΙΟΝ /  ΤΗC ΙΕΡΑC ΜΟΝΗC ΑΓΙΑC ΤΡΙΑΔΟC ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙCΘΗ / ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΥΟΝΤΟC κ.κ CΕΡΑΦΕΙΜ ΚΑΙ ΗΓΟΥ/ΜΕΝΕYΟΝΤΟC ΑΡΧΙΜ. ΧΡΥCΟCΤΟΜΟΥ ΤΕΤCΙΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΟΥ ΙCΤΟ/ΡΗΘΗ ΔΑΠΑΝΑΙC ΤΩΝ ΘΕΟΦΙΛΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΛΓΑC Κ(ΑΙ) ΑCΠΑΣΙ/ΑC ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ, ΑΝΑCΤΑΣΙΑCCΟΥΦΛΑΚΗ Κ(ΑΙ) ΠΑΡΑCΚΕΥΗC ΜΗ/ΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΟCΙΟΓΡΑΦΟΥ ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑC Κ(ΑΙ) CΩΤΗΡΙΑC ΤΩΝ / ΤΕΚΝΩΝ ΤΗC ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗC, ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ, / ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΜΑΡΙΑC – ΧΡΙCΤΙΝΑC Κ(ΑΙ) ΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ / ΔΙΑ ΧΕΙΡΟC ΖΑΧΑΡΙΟΥ ΚΑΡΑΦΕΡΓΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΕΡΑΜΙΔΑ Κ(ΑΙ) ΧΡΗCΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥΡΑ / ΤΩ CΩΤΗΡΙΩ ΕΤΕΙ RΖ [=2007]».
Ο περιβάλλον χώρος διαμορφώθηκε από τον Καλαμπακιώτη μηχανικό Προκόπιο Παπούλια. Αναφορά ευγνώμων αξίζει και στην κ.Θεοδώρα Μελέτη εκ Καλαμπάκας, με δαπάνες της οποίας χαράχτηκε και ανοίχτηκε ο δρόμος προς το Γενέσιο και τα ασκητήρια. Έξωθι του ναού
ΜΟΝΑΧΗΣ ΘΕΟΤΕΚΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΓΙΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου