Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ - ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2011

Το θαύμα στην εικόνα της Παναγιάς, στον Ι. ναό Αγ. Τριάδας Καλύμνου (φωτογραφίες και βίντεο)


Ανάστατη όλη η Κάλυμνος με το θαύμα στην εκκλησία της Αγ. Τριάδας Καλύμνου. Κατά τις μαρτυρίες γυναικών της ενορίας, στην εικόνα της Παναγίας του τέμπλου διαγράφηκε έντονα και καθαρά η εικόνα του Νυμφίου Χριστού.

Το γεγονός έλαβε χώρα την Κυριακή της 3ης/4/11, το βράδυ, όταν οι μυροφόρες της εκκλησίας είχαν τελειώσει την πρόβα των εγκωμίων. Τη θαυματουργή απεικόνιση της μορφής του Χριστού είδε πρώτη η ενορίτισσα κα. Κυριακή (Κούλα) Μουζουράκη-Φωτιάδη και έκπληκτη κάλεσε τις γυναίκες του χορού των μυροφόρων να την δουν. Η επιβεβαίωση από όλες τις γυναίκες εκείνη τη στιγμή ήταν απόλυτη. Αμέσως ειδοποίησαν το μητροπολίτη κ. Παΐσιο και τον εφημέριο της εκκλησίας, οι οποίοι προσήλθαν εσπευσμένα στην εκκλησία. Οπως δήλωσαν στα ΜΜΕ, είδαν το θαύμα με τα ίδιά τους τα μάτια.


Την επομένη η είδηση μεταδόθηκε αστραπιαία σε όλη την Κάλυμνο, τοπικές ηλεκτρονικές σελίδες το πολλαπλασίασαν και άρχισε να συρρέει κόσμος στην ορεινή εκκλησία της Αγίας Τριάδας για να δει το θαύμα και να προσκυνήσει την εικόνα. Η προσέλευση του κόσμου ήταν συνεχής και αδιάκοπη επί τριήμερο, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.
Εννοείται ότι μια τέτοια αναστάτωση δε θα άφηνε αδιάφορα τα αθηναϊκά τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες των Αθηνών. Τοπικά, το γεγονός αυτό δεν είναι μόνο θρησκευτικό-μεταφυσικό, αλλά προσέλαβε διαστάσεις πρωτοφανούς κοινωνικού φαινομένου. Το προσκύνημα συνεχίζεται και προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον στο διάστημα των ημερών της Μ. Εβδομάδας. Καθημερινά άνδρες και, περισσότερο, γυναίκες κάθε ηλικίας, καθώς και μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου σπεύδουν να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.
Η ΑΡΓΩ ρώτησε πολλούς προσκυνητές της εικόνας, όλων αυτών των ημερών, και οι εντυπώσεις στην πλειοψηφία τους ήταν επιβεβαιωτικές του θαύματος.

Όμως διαπιστώθηκαν από τους προσκυνητές δύο εντυπωσιακές ιδιομορφίες του φαινομένου, από τη δεύτερη μέρα: Πρώτον, η εικόνα του Χριστού εμφανίζεται πιο πολύ τις βραδινές ώρες.
Δεύτερο, δεν έχει σταθερή θέση, αλλά μετακινείται. Στην αρχή εμφανίστηκε κάτω από τα χέρια τις Παναγίας, αριστερά της – μερικοί λένε δεξιά της. Επίσης, πολλοί πιστοί μάς είπαν ότι είδαν τη όψη του Χριστού σε άλλα σημεία, ενώ καθηγητής φιλόλογος μας είπε ότι ο Χριστός εμφανίζεται διαδοχικά σε έξι σημαία της εικόνας της Παναγίας.

Ενορίτες και ιερείς μάς έδειξαν φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται ο Νυμφίος με το ακάνθινο στεφάνι και μας είπαν ότι η λήψη αυτών των φωτογραφιών έγινε την πρώτη μέρα της αποκαλύψεως του θαύματος – μιαν από αυτές τις εικόνες την κόλλησαν στο μαρμάρινο κολονάκι της εικόνας, αριστερά. Αλλοι πάλι μας επιδείκνυαν εκτυπωμένες φωτογραφίες ή φωτογραφίες στα κινητά τηλέφωνα ή σε ηλεκτρονικές φωτογραφικές μηχανές.
Για το θαύμα στην εικόνα της Παναγίας εκδηλώθηκαν δύο αντιθετικές τάσεις στην Κάλυμνο. Αλλοι να βεβαιώνουν έκπληκτοι το θαύμα ότι το είδαν με τα ίδιά τους τα μάτια, και άλλοι αμφισβητούν το γεγονός.
Θα πρέπει όμως να πούμε ότι στα θέματα πίστης ο ορθολογισμός δεν έχει χώρο να σταθεί. Η πιστεύεις ή δεν πιστεύεις. Κατά συνέπεια, μονοσήμαντο και απόλυτο ιδεολογικό-θρησκευτικό συμπέρασμα από το πρώτο τριήμερο του γεγονότος δεν μπορεί να βγει. Οι χριστιανοί με βαθιά πίστη, είδαν το θαύμα, οι επιφυλακτικοί, οι αμφισβητίες και οι «σκληροί» ορθολογιστές ζητούσαν πιο ισχυρές αποδείξεις. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των Καλυμνίων αποδέχτηκε το θαύμα ως αδιάψευστο και αντικειμενικό γεγονός.













πηγή αρχείου argokalymnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου